Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των μαθητών της Σικἰνου, ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας του Σχολείου, η Μοναχή Δωρόθέα, Υπεύθυνη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Σικίνου, ενημέρωσε τους μαθητές Νηπιαγωγείου, Δηξμοτικού και Γυμνασίου για τις βασικές αρχές και τους κανόνες της Ορθόδοξης αγιογραφίας και τους καθοδήγησε πώς να σχεδιάσουν τις μορφές των Τριών Ιεραρχών, επ' ευκαιρία της εορτής τους.
Στο Γυμνάσιο, μάλιστα, με πρωτοβουλία της Καθηγἠτριας κας Αναστασίας Λαγού, η δραστηριότητα αυτή επιτελέσθηκε σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, υπό τους ήχους γνωριμων στους μαθητές βυζαντινών ύμνων, τους οποίους τα παιδιά έψελναν ενώ ζωγράφιζαν και συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση, με θέμα τηγ Βυζαντινή μουσική, να γίνει στην Ιερά Μονή της Χρυσοπηγής.

https://www.imsyrou.gr/index.php/extensions/eidiseis-2019/6302-oi-mathites-tis-sikinou-zografizoun-tous-treis-ierarxes-prostates-tis-paideias

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μετέβη νωρίς το πρωί σήμερα με ιδιωτικό μέσο στη Σίκινο, συνοδευόμενος από τους διακόνους του, τον Ιεροψάλτη της Ιεράς Μονής Τουρλιανής Μυκόνου και το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού "SYROSTV1" και ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού-Παντανάσσης, με τη συμμετοχή των δύο Εφημερίων της νήσου και των διακόνων του και με την παρουσία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σικίνου κ. Βασ. Μαράκη, ὀλων των Εκπαιδευτικών και των μαθητών και πλήθους Σικινίων πιστών.
Με αφορμή τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή περί της Σταυρώσεως του Κυρίου και την κατ' αυτήν παρουσία της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ως εκπροσώπων της Εκκλησίας και των εθνών, τα οποία ο Κύριος εκάλεσε να γίνουν "τέκνα της Εκκλησίας", εν τω προσώπω της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄προέτρεψε τους πιστούς να παραμείνουν πιστά τέκνα της Εκκλησίας, διά της πνευματικής σχέσεως πού ανεπτύχθη με το Άγιο Βάπτισμα και διά της βιωματικής συμμετοχής τους στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και σε όλες τις τελεστικές Πράξεις και Ακολουθίες, που συνάπτονται και εξαρτώνται απ' αυτήν. Ωσαύτως αναφέρθηκε και στο ιστορικό της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού και της Υψώσεώς του στα Ιεροσόλυμα.
Αφού δε ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εφημερίους της Σικίνου για το μεγάλο έργο τους στο μικρό αυτό νησί, Πρωτοπρ. Σπυρίδωνα Βουρλάκο και Θεόδωρο Αρσενικό, ευχήθηκε στους πιστούς, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, για το νέο εκκλησιαστικό έτος και το φθινόπωρο.
Ακολούθως, η αγία Εικόνα του Σταυρού μετεφέρθη λιτανευτικώς, κατά το έθος, στο σπίτι του νέου Πανηγυρά, όπου θα παραμείνει επί ένα έτος σε ειδικά ευπρεπισμένο χώρο.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, συνοδευόμενος από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη και το Δήμαρχο Σικίνου κ.Βασίλειο Μαράκη, μετέβη στο Σχολικό Συγκρότημα του νησιού και τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου ΣΧολικού Έτους, με την παρουσία όλων των Εκπαιδευτικών, των 20 συνολικά μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.και πολλών γονέων και οικείων των παιδιών.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ εξέφρασε τη χαρά του, διότι εφέτος τελεί τον Αγιασμό σε μία από τις μικρότερες σχολικές μονάδες ενός από τα μικρότερα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχήθηκε στους μεν Εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στο ανθρωπαγωγικό έργο τους, στους δε μαθητές και μαθήτριες ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους και να έχουν ωραίες αναμνήσεις από τη Σχολική τους ζωή και τους προέτρεψε να έχουν εμπιστοσύνη στο Θεό.
Ομίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασ. Μαράκης, ο οποίος ευχήθηκε στα παιδιά και ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για τη μέριμνά του προς το νησί.
Τις ευχές του απηύθυνε και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, ο οποίος διαβεβαίωσε το Δήμαρχο και τους κατοίκους της Σικίνου για το ενδιαφέρον της Περιφέρειας προς αυτούς.
Τέλος, από τον Σεβ. διενεμήθησαν προς τους μαθητές τσάντες με σχολικό υλικό και μικρές εικόνες, ως ευλογία, καθώς και εξατομικευμένες για τον κάθε μαθητή και μαθήτρια ΄προστατευτικές μάσκες, τις οποίες κατεσκεύασε η Υπεύθυνη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Μοναχή Δωροθέα, συνεπικουρούμενη από τη Διευθύντρια του Σχολείου κα Αναστασία Λαγού και τη μαθήτρια Α΄ Λυκείου Ευγενία Σαμίου, με υφάσματα, που πλήρωσαν ευσεβείς κυρίες από τη Λάρισα.

https://www.imsyrou.gr/index.php/extensions/eidiseis-2020/6943-syssomoi-oi-katoikoi-tis-sikinou-eortasan-tin-ypsosi-tou-timiou-stavrou-ston-omonymo-mitropolitiko-nao-tis-nisou

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Σικίνου επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, ύστερα από πρόσκληση της διευθύνουσας την Ιερά Μονή, Μοναχής Δωροθέας, η οποία, αφού τους ερμήνευσε την εικόνα των Χριστουγέννων, τα βοήθησε να κατασκευάσουν και επιχρωματίσουν Χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες.
Στην εκπαιδευτική και δημιουργική αυτή δραστηριότητα συνέβαλαν ο Δήμος Σικίνου, στη μεταφορά των παιδιών και η Διευθύντρια του Σχολείου κα Αναστασία Λαγού, η οποία συνεργάστηκε στην ανάπτυξη και ερμηνεία θρησκευτικών θεμάτων και την επίλυση αποριών των παιδιών.
Η Μοναχή Δωροθέα ευχαρίστησε τα παιδιά αλλά και ολόκληρη την Εκπαιδευτική Κοινότητα της Σικίνου, για την άριστη συνεργασία τους, και τους ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα.

https://www.imsyrou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6196

Εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα παιδιά της Σικίνου, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου πριν αναγγελθεί η αναστολή της λειτουργίας των Σχολείων , ανήλθαν πεζή στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, ύστερα από πρόσκληση της Υπευθύνου Μοναχής Δωροθέας, η οποία τους μίλησε για το θυμίαμα και δη τη θέση του στη λατρεία της Εκκλησίας, συνδυάζοντας στοιχεία βιολογίας, γεωγραφίας και κοινωνιολογίας για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, στις οποίες φύονται τα δέντρα, από τα οποία παράγεται το λιβάνι.

Τους μίλησε, επίσης, και για τις αρετές που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι, ώστε να τιμούν την εικόνα του Θεού, που φέρουν στην ψυχή τους και βλέπουν στο πρόσωπο του συνανθρώπου τους, ώστε να ευωδιάζουν και μέσα στην κοινωνία.

Στη συνέχεια, τους εξήγησε τα σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής του θυμιάματος και τους παρουσίασε μικρού μήκους βίντεο, που είχαν δημιουργήσει ειδικά για τα παιδιά της Σικίνου οι Μοναχές από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Παρνασσίδος, στο οποίο αναλυτικά παρουσιαζόταν ο τρόπος κατασκευής θυμιάματος, με προσοχή και προσευχή.

Στη συνέχεια, τα παιδιά, με τη βοήθεια των Καθηγητών τους, κατασκεύασαν το δικό τους μοσχοθυμίαμα, το οποίο τοποθέτησαν σε μικρά σακουλάκια και το πρόσφεραν στα Κατηχητικά Σχολεία της Σύρου, προκειμένου, διά της διαθέσεώς του, να ενισχυθεί η εκδρομή τους.

Τέλος, η Μοναχή Δωροθέα προσέφερε στους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές εικόνες και βιβλία, ευλογία της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Παρνασσίδος.

Η δράση αυτή κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί χάρη στη προσφορά εκλεκτών πρώτων υλών για το θυμίαμα από τον κ. Μιχ. Πλάτωνα, ιδιοκτήτη της Εταιρείας Platon, (aroma-eshop.com), και την πολύτιμη συμβολή, για την προμήθεια σκευών, ποδιών και γαντιών της Γερόντισσας Καικιλίας και των αδελφών της Ιεράς Μονής Προφ. Ηλία Παρνασσίδος και της κας Finica Harbuz από την Ολλανδία, τους οποίους η Μοναχή Δωροθέα ευχαρίστησε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’.

https://imsyrou.gr/index.php/extensions/eidiseis-2020/6834-eis-osmin-evodias-pnevmatikis

 

Μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της μικράς και ολιγάνθρωπης νήσου Σικίνου, σε συνεργασία με την Μοναχή Δωροθέα της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, ασχολήθηκαν με επιμέλεια και επί ημέρες με την φιλοτέχνηση γύψινης Φάτνης , την οποία τοποθέτησαν στο Σχολείο τους.
Η Μοναχή Δωροθέα ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά της Σικίνου για την αγάπη τους προς το Μοναστήρι και το ενδιαφέρον τους για την Ορθόδοξη εικονογραφία και τους ευχήθηκε για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

https://www.imsyrou.gr/index.php/extensions/eidiseis-2018/6212-xristougenniatikes-dimiourgikes-drastiriotites-ton-mathiton-tis-sikinou

Με πρωτοβουλία των Εκπαιδευτικών της Σικίνου, η εορτή των Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων Τριών Ιεραρχών τιμήθηκε στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, από σύσσωμη την Εκπαιδευτική Κοινότητα της νήσου.

Το πρωί της Πέμπτης, 30 Ιανουαρίου, τελέσθηκε θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, ιερουργούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Σικίνου Πρωτοπρ. Σπυρίδωνος Βουρλάκου, με την παρουσία των Εκπαιδευτικών και των μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι συνέψαλαν στο Αναλόγιο από τον Όρθρο  με την Υπεύθυνη της Μονής Μοναχή Δωροθέα.
 
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λεοτουργίας, η Αποστολική και Ευαγγελική Περικοπή ανεγνώσθησαν σε απλή γλώσσα και ο π. Σπυρίδων  ομίλησε διδακτικώτατα.
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τα παιδιά προγευμάτισαν στο Αρχονταρίκι της Μονής και  η Μοναχή Δωροθέα προσέφερε στα παιδιά και τους Εκπαιδευτικούς κέρασμα.
 
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πρωτότυπο μάθημα αφιερωμένο στους Τρεις Ιεράρχες, με την αλληλοδιδακτική μέθοδο, κατά το οποίο οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού έκαναν ερωτήσεις στις οποίες απαντούσαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, με την ευθύνη της διδασκαλίσσης του Δημοτικού Σχολείου κας Γεωργίας  Αρσενικού και της Φιλολόγου Καθηγητρίας κας Αναστασίας Λαγού, η οποία διδάσκει εφέτος και θρησκευτικά στους μαθητές της Σικίνου.
 
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρενέβη και η Μοναχή Δωροθέα, η οποία, αναφέροντας ιστορικά παραδείγματα, υπογράμμισε ότι πάντοτε στην Ορθοδοξία υπάρχουν Ιεράρχες, που ακολουθούν το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών, όπως πρέπει να κάνει κάθε πιστός στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
 

Την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Σικίνου επισκέφθηκαν σήμερα οι μαθητές του Γυμνασίου του νησιού, συνοδευόμενοι από τους Καθηγητές τους, τους οποίους υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στη Μονή και την ιστορία της ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σικίνου, Πρωτοπρ. Σπυρίδων Βουρλάκος και η υπεύθυνη της Μονής Μοναχή Μυροφόρα.

https://www.imsyrou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5924

Η Μοναχή Δωροθέα, υπεύθυνη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Σικίνου, ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας κας Παρασκευής Μελίση, επισκέφθηκε το Σχολικό Συγκρότημα της Σικινου και μίλησε στους μαθητές για την τέχνη της Αγιογραφίας και τους καθοδήγησε να ιστορήσουν εικόνα των Αγγέλων, για το έργο και την αποστολή των οποίων αναφέρθηκε με απλά λόγια, ενώ τους προσέφερε συμβολικά, ως χριστουγεννιάτικο δέντρο, κλαδί φραγκοσυκιάς, στολισμένο με φυσικά στολίδια.

Στην δραστηριότητα αυτή, στην οποία συνεργάστηκαν αρμονικά παιδιά Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου και Λυκείου, σημαντική ήταν η συνεισφορά της αγιογράφου Florentina Mardare, που εστειλε φωτογραφιες απο τις εικονες της ειδικά για παιδιά, της Διευθύντριας του Σχολείου κας Παρασευής Μελίση, της Καθηγήτριας Φιλολογίας κας Αναστασίας Λάγου, που ασχολείται και με το Κατηχητικό έργο, και της διδασκάλισσας κας Γεωργίας Αρσενικού.

Χθες, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, οι μαθητές της Σικίνου παρηκολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, που τέλεσε στο Καθολικό της Μονής ο εορτάζων Αρχιερατικός Επίτροπος Σικίνου, Πρωτοπρ. Σπυρίδων Βουρλάκος, προς τον οποίο και ευχήθηκαν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ύμνους της οποίας συνέψαλαν οι μαθητές, παρετέθη μικρή δοχή στο Αρχονταρίκι της Μονής, κατά την οποία αντηλλάγησαν δώρα και εψάλησαν τα κάλαντα με τη συνοδεία παραδοσιακού οργάνου, από τον κ. Δημήτριο Διβόλη.

https://www.imsyrou.gr/index.php/extensions/eidiseis-2019/6717-i-ypefthyni-tis-ieras-monis-xrysopigis-sikinou-me-tous-mathites-tou-nisiou

Εν όψει του Αγίου Πάσχα, η Διευθύνουσα την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Σικίνου, Μοναχή Μυροφόρα, διένειμε Πασχαλινές λαμπάδες, ως ευλογία στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Σικίνου, τα οποία, με τη σειρά τους, της προσέφεραν ευχετήριες κάρτες, που κατασκεύασαν μαζί με τους διδασκάλους τους, απευθυνόμενες στους γέροντες και τις γερόντισσες του Οίκου Ευγηρίας της Ιεράς Μητροπόλεως, στα Τάλαντα της Σύρου.

https://www.imsyrou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5883

Οι μαθἠτριες και οι μαθητές του Σχολείου της Σικίνου, με τις Εκπαιδευτικούς τους, επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, η υπεύθυνη της οποίας, Μοναχή Δωροθέα, καθοδήγησε τα παιδιά πώς το καθένα να φιλοτεχνήσει τη δική του Πασχαλίνή λαμπάδα, τους εξήγησε γιατί δεν πρέπει να στολίζεται με άλλα παιχνίδια, τους ομίλησε για το συμβολισμό του κεριού στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τα δίδαξε να ψάλλουν το "Κύριε ελέησον" , έμαθε τις Εκπαιδευτικούς πώς να κατασκευάζουν χυλοπίττες και ευχήθηκε σε όλους για το Άγιο Πάσχα.
Πριν αναχωρήσουν από τη Μονή, οι μαθητές επεσκέφθησαν τον χώρο, πλησίον της Μονής, στον οποίο εκτρέφονται διάφορα ζώα.

https://www.imsyrou.gr/index.php/extensions/eidiseis-2019/6388-oi-mathites-tis-sikinou-sto-kastromonastiro-tis-panagias-xrysopigis

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σικίνου, Πρωτοπρ. Σπυρίδων Βουρλάκος, και η διευθύνουσα την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Μοναχή Μυροφόρα, επεσκέφθησαν σήμερα το Δημοτικό Σχολείο του νησιού και προσέφεραν στα παιδιά δώρα για τις επερχόμενες εορτές.

https://www.imsyrou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5739