• Ιερά Μονή

    Παναγίας Χρυσοπηγής Σικίνου

Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής (Ζωοδόχου Πηγής) Σικίνου

Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής (Ζωοδόχου Πηγής) Σικίνου

είναι μια παλιά γυναικεία μονή με εντυπωσιακή ιστορία, που στις ημέρες μας γνωρίζει μια νέα αρχή από το 2015. Κάποια τμήματα της μονής ανακαινίστηκαν, ενώ κάποια άλλα παραμένουν ερειπωμένα. Το θέλημα του Θεού, η προσευχή και η αγάπη σας την κρατάνε ζωντανή και ανοιχτή στους επισκέπτες.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν να επισκεφθείτε το μοναστήρι μας είτε πεζοί, ανεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλιά από την χώρα του νησιού, είτε οδικώς.

Η πρόσβαση με τα ποδια από τα πέτρινα σκαλιά διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Είναι λιγάκι κουραστική, λόγω της ανηφόρας, αλλά ταυτόχρονα πολύ ευχάριστη, καθώς η θέα προς το κυκλαδίτικο τοπίο είναι εντυπωσιακή και αποζημιώνει την προσπάθεια.

Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι πολύ εύκολη. Πρέπει να πάρετε το δρόμο για την παραλία «Αγιος Γεώργιος» και στο ελικοδρόμιο να στρίψετε αριστερά. Ο δρόμος είναι στρωμένος με άσφαλτο μέχρι 100 μέτρα πριν το μοναστήρι.

Πριν ξεκινήσετε να έρθετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί σωστά για το πρόγραμμα επισκεπτηρίου της Ιεράς μονής, είτε από τις ανακοινώσεις που θα βρείτε στο νησί είτε καλώντας μας στο τηλέφωνο 6975743928, καθώς το πρόγραμμα αλλάζει σημαντικά από τη μία εποχή στην άλλη λόγω τουρισμού  και μπορεί να μην είναι το κλασικό που γνωρίζετε από άλλα μοναστήρια.

Η πρόσβαση στο νησί της Σικίνου δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς είναι ένα μικρό νησί της άγονης γραμμής. Πάντως υπάρχουν καράβια από Πειραιά, Σύρο, Σαντορίνη και τα γύρω νησιά (Ίο και Φολέγανδρο).

Η μονή δεν μπορεί να προσφέρει διανυκτέρευση στους προσκυνητές, οι οποίοι παρακαλούνται να σέβονται το ωράριο και την μοναχική τάξη, ιδιαίτερα εάν έχουν μικρά παιδιά, τα οποία θα βρουν στο μοναστήρι έναν μικρό παράδεισο, τον οποίο όμως όλοι θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως τέτοιο, ώστε να μπορεί η ψυχή κάθε επισκέπτη να βιώνει την ιερότητα του χώρου. Γι’ αυτό οι προσκυνητές παρακαλούνται να τηρούν την ησυχία, να μη φωνασκούν και να επιδεικνύουν ευσεβή συμπεριφορά ενδεδυμένοι κατάλληλα σε όλους τους χώρους της μονής. Οι επισκέπτες που έρχονται με κατοικίδια ζώα, πριν μπουν στο μοναστηριακό συγκρότημα θα βρουν χώρο να τα αφήσουν, εφόσον στην αυλή δεν επιτρέπονται για κανένα λόγο άλλα ζώα εκτός εκείνα του μοναστηριού, ούτε και αν τα κρατάνε στα χέρια τους. Ακολουθώντας τους μοναστηριακούς κανόνες  βοηθάτε την ομαλή λειτουργία του μοναστηριού και δίνετε και σε εμάς τη δυνατότητα να σας δεχόμαστε με χαρά. Μέσα στο μοναστηριακό συγκρότημα μπορείτε να βγάζετε φωτογραφίες.

Προσφέρουμε ιδιαίτερο πρόγραμμα ξενάγησης για γκρουπ και κέρασμα στο τέλος. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί  τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση στον αριθμό 6975743928.

Εάν θέλετε να μας βοηθήσετε στο έργο μας προσφέροντας κάτι για το μοναστήρι της Παναγίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους παρά κάτω λογαριασμούς τραπέζης:

Εθνική Τράπεζα

IBAN GR53 0110 3120 0000 3120 0123 516

Δικαιούχος Ιορδάκε Μαρία Μαγδαλένα

Τράπεζα Πειραιώς

IBAN GR41 0171 2940 0062 9401 0166 841

Δικαιούχος Ιορδάκε Μαρία Μαγδαλένα

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Αρχιερατική ευλογία

Χαιρετισμός
Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου και Σικίνου κ. Δωροθέου Β'
προς τους διαδικτυακούς επισκέπτες

mitropolitis

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

 Η χρήση και ραγδαία εξάπλωση του internet στις μέρες μας είναι όχι απλώς δεδομένη, αλλά μια πραγματικότητα που καλεί όλους μας σε προβληματισμό και αφύπνιση. Δεχόμαστε και θαυμάζουμε το επίτευγμα, ανησυχούμε και αγωνιούμε για τους κινδύνους που διαφαίνονται.

   Μια πρόσφατη μεγάλη έρευνα έδειξε ότι οι Αμερικανοί σήμερα αγαπούν εξίσου τον υπολογιστή και την τηλεόρασή τους και αφιερώνουν τον ίδιο χρόνο και στα δύο μέσα, περίπου 14 ώρες την εβδομάδα στο καθένα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έκανε τη μεγάλη ανατροπή: Δηλαδή, οι χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή αφιερώνουν στο Διαδίκτυο 164 λεπτά ημερησίως, ενώ στην τηλεόραση «ξοδεύουν» 148 λεπτά. Εκεί, το Internet ξεπέρασε την τηλεόραση, και μάλιστα στις ηλικίες 16 έως 25 ετών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει! Άλλες έρευνες δείχνουν πως το Internet μέσα σε 5 χρόνια άλλαξε τον κόσμο πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η τηλεόραση μέσα σε 50 χρόνια!

   Μήπως όμως εδώ βρίσκεται μία πρώτη ποιμαντική πρόκληση για την Εκκλησία μας;

   Το να αρνηθείς να δεις κατάματα την πραγματικότητα, μάλλον βλαπτικό είναι για όλους μας. Άλλωστε η Εκκλησία μας πορεύτηκε πάντοτε διαλεκτικά μέσα στην ιστορία, προσλαμβάνοντας αλλά και μεταμορφώνοντας τον κόσμο.

   Η ραγδαία εξάπλωση των Μέσων επικοινωνίας στον ψηφιακό πλέον κόσμο της εποχής μας, καθιστούν όλο και πιο σημαντική και χρήσιμη τη χρήση τους στην ποιμαντική διακονία.

   Ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί πλέον απαραίτητο εργαλείο στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας.

   Όσο περισσότερο, οι σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργούν πιο στενές σχέσεις, και ο ψηφιακός κόσμος διευρύνει τους ορίζοντές του, τόσο περισσότερο η Εκκλησία θα καλείται να ασχοληθεί ποιμαντικά με το ζήτημα, θέτοντας τα Μ.Ε στην υπηρεσία τού Λόγου του Θεού.

   Από τους κληρικούς μας ζητείται σήμερα η ικανότητα να είναι παρόντες στον ψηφιακό κόσμο με σταθερή την πίστη τους στο ευαγγελικό μήνυμα, για να ασκούν το ρόλο τους ως εμψυχωτές κοινοτήτων που τώρα πια εκφράζονται όλο και συχνότερα μέσω των πολλών ψηφιακών φωνών (blog, facebook, ιστοσελίδες κ.α).

   Η Εκκλησία καλείται να ασκήσει μια διακονία της κουλτούρας στο σημερινό ψηφιακό κόσμο, καλείται να ευαγγελίσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

   Άλλωστε η Εκκλησία διαχρονικά έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσλαμβάνει και να αγιάζει οποιοδήποτε εργαλείο τίθεται στην υπηρεσία της. Αυτό για το οποίο καλείται λοιπόν σήμερα να απαντήσει είναι κατά πόσο έχει την ικανότητα να παρέμβει και να προκαλέσει μια οργανική διάδραση ανάμεσα σε αυτήν και τον ψηφιακό πολιτισμό, έχοντας ως στόχο το άνοιγμα αυτού του πολιτισμού στη γονιμότητα του Ευαγγελίου. Είναι θεμελιώδες και σταθερόν καθήκον της Εκκλησίας να μεταφέρει σε κάθε περιβάλλον, επομένως και στο διαδικτυακό, την πλήρη και ολοκληρωμένη αντίληψή της για τον άνθρωπο.

   Ο ποιμαντικός τρόπος δεν είναι ένας και μοναδικός. Συνεχίζει να είναι ανοικτός και επομένως μπορεί να είναι και διαδικτυακός.

   Το Διαδίκτυο, και γενικότερα η σύγχρονη τεχνολογία, παρά τα αρνητικά σημεία, που όλοι επισημαίνουμε, μας παρέχει τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τους ανά τον κόσμο χρήστες για να μιλήσουμε σ’ αυτούς γύρω από την αλήθεια της Ορθοδοξίας. Φαίνεται πως είναι ο νέος οικουμενικός χώρος της ιεραποστολής και της μαρτυρίας. Η μοναξιά αποτελεί κυρίαρχο συναίσθημα εκείνων που απομονώνονται για ώρες στον κυβερνοχώρο, και ιδιαίτερα πολλών νέων ανθρώπων, που είναι παιδιά της σύγχρονης τεχνολογίας, γι’ αυτό και η χαρισματική προβολή της ορθόδοξης παράδοσής μας μπορεί να ζεστάνει καρδιές, να καταδείξει πως πρέπει να υπάρχουν κριτήρια επιλογής, να καλλιεργήσει την αληθινή επικοινωνία, να μιλήσει με τη γλώσσα του καθενός στην ψυχή του καθενός.

   Κυρίως και πρωτίστως να οδηγήσει τον αποσβολωμένο αλλά και κουρασμένο από τις κατακτήσεις του άνθρωπο σε μια σχέση ισορροπίας με την κτίση, την τεχνολογία και τον συνάνθρωπο.

  Η Εκκλησία μας, και στο ζήτημα του Διαδικτύου, ακολουθεί το δρόμο της διακριτικής υποδοχής, διδάσκει την ευαγγελική οδό της ισορροπίας αποφεύγοντας τις ακρότητες, και της πλήρους, δηλαδή, απόρριψης, που καταλήγει στη δαιμονοποίηση των πραγμάτων, αλλά και της ανεπιφύλακτης και ενθουσιώδους αποδοχής, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους και τον πειρασμό της προσκόλλησης στην προσωρινότητα και φθαρτότητα.

  Έχουμε πλήρη συναίσθηση όσον αφορά στην αληθινή αποστολή της Εκκλησίας στους δύσκολους καιρούς μας, να προσφέρει στον κόσμο το άνοιγμα του ουρανού και στον άνθρωπο την προοπτική της σωτηρίας, δηλ. να προσφέρει τον ίδιο τον Χριστό. Για την αποστολή αυτή, επόμενοι τοις αγίοις πατράσιν, που πρώτοι εκείνοι άνοιξαν καινοτόμους οδούς, χρησιμοποιούμε κάθε μέσον ως ποιμαντικό εργαλείο.

   Παρά τα πολλά αρνητικά του σημεία, το Internet στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως μπορεί να γίνει σημαντικό ποιμαντικό μέσο στα χέρια της Εκκλησίας. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που καθημερινά πλοηγούνται στο ηλεκτρονικό σύμπαν δικαιούνται να ψηλαφήσουν την ελπίδα, να ανακαλύψουν τα θαυμαστά του Θεού και των ανθρώπων.

   Πιστεύουμε ότι η Εκκλησία είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και το Διαδίκτυο και να βρει τρόπους να διαδώσει τον λόγο του Κυρίου και μέσα από αυτά τα νέα μέσα! Είναι πάρα πολύ βοηθητικό και χρήσιμο να πλησιάσει τους νέους, και όχι μόνο, διά των μέσων, τα οποία εκείνοι χρησιμοποιούν και να τους μιλήσει για τον Χριστό.

    Οι νέοι μας πλέον ασχολούνται με το facebook, αντί να πάνε μια βόλτα μέχρι την πλατεία και το προαύλιο της Εκκλησίας!

    Χρέος και καθήκον της Εκκλησίας είναι να βρει νέους τρόπους προσέγγισης για να ακουμπήσει τις καρδιές των ανθρώπων, πάντα με τον προβληματισμό του «μη συσχηματίζεσθε αλλά μεταμορφούσθε».

 Ο ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΙΚΙΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

sfragida

Δωρεές

Εαν θέλετε να μας βοηθησετε στο εργο μας η να προσφερετε κατι για το μοναστήρι της Παναγίας,
μπορειτε να χρησιμοποιησετε τους παρά κάτω λογαριασμούς τραπέζης:
Εθνική Τράπεζα IBAN GR53 0110 3120 0000 3120 0123 516 Δικαιούχος Ιορδακε Μαρια Μαγδαλένα
Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR41 0171 2940 0062 9401 0166 841 Δικαιούχος Ιορδακε Μαρια Μαγδαλένα
ή μέσω paypal στο παρακάτω κουμπί Σας ευχαριστούμε εκ των πρωτέρων!